telefon

Kérdések válaszok vészhelyzet esetén

Néha előfordul, hogy leáll az autó a legváratlanabb helyzetben. Ilyenkor fel szoktak hívni bennünket, hogy mi a teendő, mit tegyenek ilyen helyzetben. Nos néhány jó tanács, mit tegyen, ha leállt az autója?

Leállt az autóm az autópályán mit tegyek?

Amennyiben autója leállt az autópályán, itt van néhány teendő, amit követnie kell: Nyugodjon meg és maradjon higgadt. Az első lépés az, hogy megőrizze a nyugalmát és próbáljon meg nem pánikba esni. A helyzet kezelése hatékonyabb lesz, ha nyugodt marad.

  • Húzódjon le az út szélére a járművel: Amennyiben biztonságosan megteheti, húzódjon le az autóval az autópálya szélére, lehetőleg a leállósávba vagy a szervizutak egyikére. Ügyeljen arra, hogy távolabb helyezkedjen el az autópálya forgalmától.
  • Maradjon az autóban, amennyiben biztonságos: Ha az autópályán nincs elég hely a biztonságos leálláshoz, vagy ha a forgalom veszélyeztetné, akkor maradjon az autóban, amíg a segítség meg nem érkezik. Az ablakokat hagyja kissé leengedve, hogy friss levegő áramolhasson.
  • Közvetlenül jelezzen: Ha lehetősége van rá, kapcsolja be az autó vészjelző lámpáit, hogy más járművezetők észre vegyék a járművet az autópálya szélén.
  • Helyezzen el figyelmeztető háromszöget: Ha rendelkezik figyelmeztető háromszöggel, helyezze azt ki a jármű mögé, a forgalom figyelmeztetésére.
  • Hívjon segítséget: Vegye elő a mobiltelefonját és hívjon bennünket a fenti telefonszámon éjjel, nappal.
  • Ne próbálja meg javítani az autót az autópályán: Hacsak nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel és biztonsági felszereléssel, ne próbálja meg a helyszínen javítani az autót. Várja meg a szakember segítségét.

Fontos, hogy mindig legyen óvatos és prioritásként kezelje a biztonságát az ilyen helyzetekben. Az autómentő és a rendőrség képzett személyzete segítséget nyújthat a helyzet kezelésében és a gépjármű elszállításában.

kerdesek-valaszok

Rossz üzemanyagot töltöttem az autóba mi a teendő?

Ha rossz üzemanyagot töltött az autójába, itt van néhány teendő, amit követnie kell:

  • Ne indítsa el az autót: Amennyiben észleli, hogy rossz üzemanyagot töltött, ne indítsa el az autót. A motor indítása esetén az idegen üzemanyag a rendszerbe kerülhet és károsíthatja a motor alkatrészeit.
  • Hívjon segítséget: Vegye elő a mobiltelefonját és hívjon bennünket, hogy segíthessünk. A weboldal tetején találja telefonszámunkat.
  • Várjon a szakemberre: Amíg a segítség meg nem érkezik, legyen türelmes és várjon az autómentésre. Ne hagyja az autót őrizetlenül és ne próbálja meg javítani az autót, hacsak nincs megfelelő szaktudása és felszerelése.
  • A szakember általában kiüríti az üzemanyag-rendszert és megtisztítja a motor alkatrészeit, hogy minimalizálja a károkat. Ezután feltöltheti az autót megfelelő üzemanyaggal, mielőtt újra indítja.

Fontos, hogy azonnal cselekedjen, ha rossz üzemanyagot tölt az autójába, mivel minél hamarabb intézkedik, annál kisebb lesz a kár az autóban.

Felforrt a hűtővíz az autóban mi a teendő?

Ha felforrt a hűtővíz az autóban, az jelentheti, hogy a hűtőrendszer túlmelegedett. Ilyen esetben fontos intézkedéseket kell tenni a további károk elkerülése érdekében. Itt van néhány teendő, amit megtehetsz:

Állj meg a biztonságos helyen: Ha észreveszed, hogy a hűtővíz felforrt, azonnal állj meg a járműveddel egy biztonságos helyen. Lehetőleg válassz ki egy árnyékos területet, hogy az autó le tudjon hűlni.

Ne önts hideg vizet a túlmelegedett motortérbe: Bár a természetes reakció lehet hideg vízzel leönteni a túlmelegedett részeket, ezt nem ajánlott megtenni. A hirtelen hőmérséklet csökkenés további károkat okozhat a motornak. Várj, amíg a motortér lehűl, mielőtt bármilyen beavatkozást végzel. A hideg víztől megrepedhet a motor burkolata, illetve a forró gőz a vízzel együtt kicsaphat a hűtőből.

Ne nyisd ki azonnal a hűtőt: A hűtőrendszerben lévő felforralt víz és gőz nagyon forró lehet, és könnyen megégethet. Várj legalább 30 percet vagy amíg a motortér hűvösebbé válik, mielőtt megpróbálnád kinyitni a hűtőt vagy bármit csinálsz a hűtőrendszerrel.

Ellenőrizd a hűtővíz szintjét: Amikor a hűtőrendszer lehűlt, ellenőrizd a hűtővíz szintjét a tartályban vagy a hűtőtartályban. Ha a vízszint túl alacsony, akkor lehet, hogy elszivárgás vagy más probléma van a rendszerben. Ebben az esetben fontos lehet szakember ( autómentés )segítségét kérni.

Ha a hűtővíz felforr az nem természetes probléma, mindenképpen komoly oka van. Lehet, hogy nem volt elég víz a hűtőrendszerben és nem töltöttél utána a túlfolyó tartályba. Ez lehet az enyhébb probléma. A súlyosabb, ha nem hűt álló helyzetben a hűtőnél lévő elektromos ventilátor, ilyenkor álló helyzetben (pl:dugóban) fog felforrni a hűtővized, mert nincs szél (huzat) ami hűtse a hűtőt. Ha többször felmegy a víz hőmérséklete a dugóban akkor érdemes ellenőriztetni autóvillamossági műszerésszel az elektromos hűtőventilátorokat.

Ne vezess addig, amíg a problémát meg nem oldották: Az autó hűtőrendszerének rendellenességei további túlmelegedést és motorhiba kialakulását okozhatják, ami súlyosabb problémákhoz vezethet.

Milyen gyorsan ér ki autómentő?

Nyáron az útfelbontások nehezíthetik a közlekedést, télen pedig a havas takarítatlan utak, illetve a rossz látási viszonyok. Forgalmi viszonyok, napszak, évszak, időjárási viszonyok, megközelíthetőség, sokféle körülmény lassíthatja az autómentést, de igyekszünk minél gyorsabban a helyszínre érni. A segélyhívás után azonnal indulunk és a lehető legrövidebb időn belül gyors segítséget nyújtunk akárhol tartózkodik a meghibásodott járművel.

Hívj segítséget vagy autómentőt: Ha nem vagy biztos, hogyan kell kezelni a helyzetet, vagy ha a járművedben jelentős probléma van, ajánlott segítséget kérni. Hívd a segélyhívó szolgáltatást a fenti telefonszámon autómentőt, hogy segítsenek a helyzet megoldásában.