Autómentő tanácsok 1

Kategória: Blog

Hogyan vezessünk ködben?

Tapasztalat, hogy bár hiába a szigorú sofőr felkészítés és a vizsga, mégis vannak olyan szituációk, amikor potenciálisan valószínűsíthető, hogy baj fog történni, mivel nincs meg a megfelelő vezetői tapasztalat, rutin. Ilyen például a ködben vezetés. Egy-egy hidegebb ködösebb nappal és éjszaka után megszaporodnak az autómentés ügyeleten a hívások száma, hiszen a ködben egymásra futás esetén előfordul, hogy 3-4 autó is egymásra csúszik. A ködben vezetésnek nincs egyértelmű technológiája, hiszen minden a köd mértékétől és a látási viszonyoktól is függ, illetve a jól vagy rosszul megválasztott sebességtől. Ezért főbb vonalakban írjuk le a tapasztaltakat és a főbb tudnivalókat, hogyan vezessünk ködben?
Ha röviden kellene fogalmazni: sehogy. Persze a kényszer nagy úr, és van hogy ködben is el kell indulni. A ködben vezetésnek is megvan a maga varázsa, amikor az ember megérkezett épségben akkor a nagy fellélegzés, és az öröm, hogy nem történt baj.

A köd általában akkor képződik, amikor késő este vagy hajnalban a talaj fölött kialakul egy felhő, azaz a lehűlt talaj fölé meleg és párás levegő érkezik. Ez a párás levegő egyébként a talajra is kicsapódik, ha elég hideg van akkor meg is dermed, tehát a köd a csúszós úttal is párosul. Főleg ősszel ehhez az elegyhez hozzá jönnek még a nedves falevelek, amelyek így együtt csúszós nyálkás trutymót generál, amelyet nagyobb sebességgel ráhajtva olyan érzés lesz mintha jégen csúsznánk..
A ködben a távolság csalókává válik, hiszen nem érzékeljük a sebességet olyan jól mint amikor kilométerekre ellátni, és az autó helyzetét is nehezebb érzékelni, hiszen nem látunk elég messze, nincs mihez viszonyítani. A ködben elvileg olyan sebességgel kell vezetni, hogy a felbukkanó akadály előtt még biztonságosan meg tudjunk állni. Tele van a net olyan filmekkel amikor a ködben egymásra torlódott és egymásba rohant autókba újabb és újabb autók csapódnak bele a ködből felbukkanva. Ez mind annak a jele, hogy nem vezettek az útviszonyoknak megfelelően. Az ideális az lenne, ha túl sűrű ködben leparkolnánk lehetőleg az úttesten kívül és nem közlekednénk tovább. Ha viszont mindenképpen haladnunk kell, akkor a ködlámpát felkapcsolva, és nagyon lassan haladjunk, a felezővonalhoz vagy az úttest széléhez igazodva.

Ha a Youtuben nézzük a ködben egymásba csapódó autókat láthatjuk, hogy mennyire gyorsan mennek, és a felbukkanó útburkolati jeleket nézve milyen kevés időnk marad a fékre taposás után a megállásig. Ha jól választották volna meg a sebességet akkor nem kellett volna belefutni az álló járműbe.

A haladási sebesség függvénye, hogy mekkora szabad útfelületet látunk magunk előtt hiszen a sebességgel együtt nő a fék távolság is. Ezért ködben a helyes sebességet kell megválasztani. Más összetevőn nem tudunk módosítani, hiszen hiába világítunk jobban, attól nem fogunk messzebb látni. 50km/ órás sebességgel haladás esetén 0,6mp reakció időt figyelembe véve (észrevesszük az akadályt (észlelés) az agyunk feldolgozza, hogy mit kell csinálnunk: megnyomjuk a pedált (cselekvés) ez nagyon jó reflexnél kb: 0,6 mp) közel 20 méter alatt állunk meg. Ha fáradtak vagyunk, vagy romlanak a reflexeink (régóta vezetünk, vagy megszokjuk az egyenletes tempót) akkor már 30 méterre emelkedik a távolság mire megállunk. Ködben tehát úgy kell haladnunk, amekkora útszakaszt még tisztán látunk magunk előtt, azon a távolságon biztonságosan meg tudjunk állni. Ez a távolság pedig főleg sűrű ködnél néha 10-15méter, amelyet akkor látunk be megfelelően, ha lépésben haladunk.
A köd váratlanul is meglephet, hiszen a hidakon, átjárókban, mocsaras részek felett, illetve tavak, vizes helyek környékén ahol hamarabb kialakul a nagy víztartalmú párás levegő, könnyebben kialakul a köd is, amelyik szélcsendben egy helyben marad. Ez a párás ködöt azután csak a belefutó autók kavarják fel, sokszor még azt a kevés látóteret is elvéve ami odáig megvolt.

Mit ne tegyünk?

Ködben használjuk a ködlámpát, de semmi esetre sem kapcsoljunk reflektort, ugyanis a ködben lévő vízrészecskék milliófelé szórják a fényt, egy nagy ragyogó és elvakító tejes derengést létrehozva ezzel. Ezáltal mi sem fogunk sokkal többet látni, hiszen a reflektor a saját arcunkba sugározza vissza a fényt, másrészt a szembejövő sem fogja díjazni, ha végképp semmit sem lát, hiszen a köd a fényt szétszórja.

A zsíros, koszos szélvédő egyébként ugyanezeket a tüneteket produkálja a szélvédőnkre érkező fényt szétszórja, és elvakítja a sofőrt, olyan mintha mesterséges ködbe érkeztünk volna… A mesterséges vízlepergető anyagok, nano vízlepergető, a szélvédőre került políranyag, szilikon, stb. is módosítja a beeső fényt és ragyogást hoz létre a szélvédőn, ezért ha tudjuk, hogy fogunk ködben vezetni, vagy ködös az idő akkor csak gondosan megtisztított szélvédővel induljunk neki. Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!

Kapcsolódó bejegyzés

  • Autómentés autószállítás BudapestAutómentés autószállítás Budapest Autómentés, autószállítás Budapesten éjjel, nappal 0-24 órában hívjon bennünket a fenti számon, ha mentést szeretne azonnal. Olcsó autómentés árak minőségi szolgáltatások, kiváló ár/érték arány. Megbízhatóság és precíz munkavégzés jellemzi gépjármű mentő szolgáltatásainkat. Gyorsan kiérünk a helyszínre Budapesten átlagosan 20 perc alatt. A közlekedés a fővárosban sokszor problémás. Azonban tapasztalt a sofőrök igyekeznek a lehető leggyorsabban a helyszínre érni.Autómentő […]
  • Kérdések válaszok vészhelyzet eseténKérdések válaszok vészhelyzet esetén Néha előfordul, hogy leáll az autó a legváratlanabb helyzetben. Ilyenkor fel szoktak hívni bennünket, hogy mi a teendő, mit tegyenek ilyen helyzetben. Nos néhány jó tanács, mit tegyen, ha leállt az autója?Leállt az autóm az autópályán mit tegyek?Amennyiben autója leállt az autópályán, itt van néhány teendő, amit követnie kell: Nyugodjon meg és maradjon higgadt. Az első lépés az, hogy megőrizze a nyugalmát és próbáljon meg nem pánikba esni. A helyzet kezelése hatékonyabb lesz, […]
  • Autóvontatás, vontató trélerAutóvontatás, vontató tréler Autóvontatás trélerrel, autószállítás tréler segítségével. A tréler kiváló és olcsó autószállítást tesz lehetővé, miközben rendkívül biztonságos eszköz. Rohanó világukban minden problémára gyors megoldást keresünk olyan váratlan helyzetekben is, amikor legszívesebben elfutnánk a felmerült gond elől. Az autótulajdonosok számára igencsak kellemetlen, mikor olyan annyira megszokott autójuk bemondja az unalmast. Nem elég az adódott helyzet, még kiszolgáltatottá is válik az ember. A […]
  • Autómentés 17. kerületAutómentés 17. kerület Autómentés 17. kerület, Rákoskeresztúr, Rákoscsaba, autómentő Budapest és országosan 0-24 azonnali indulással, éjjel, nappal SOS. Bármikor megtörténhet a baj, lerobbanhat járművével, ilyenkor ránk számíthat, csak hívja a fent kattintható autómentés telefonszámot. Szolgáltatásaink árai a Budapesti és országos árakat is figyelembe véve a legjobbnak mondható, mind olcsóság szempontjából, mind ár-érték arányban is. Nálunk az olcsó ár megbízhatósággal és kellően magas színvonalú […]