Tudnivalók a lengéscsillapítóról

Nem egyszerű időben észrevenni, ha már nem funkcionál megfelelően a lengéscsillapító. Az eszköz kifáradása hosszú, elnyújtott folyamat. Ellenőrzése hozzátartozik az időszakos szervizhez, a járművek túlnyomó részénél kétévente lecsekkolják ezt az alkatrészt is. Folyamatos amortizálódását a járművezetők, főként azok, akik mindig ugyanazt a járművet vezetik, nehezen veszik észre, mivel nem egyik pillanatról a másikra megy tönkre. Ritkán adódik olyan közlekedési szituáció, amikor a hiba kimutatkozna, és legtöbbször nem a lengéscsillapítónál keressük a hosszabb fékút forrását.

Először is egy kis tudomány. A lengéscsillapítók úgy működnek, hogy felveszik a felfüggesztés kinetikus energiáját (mozgását), és hőenergiává (hővé) alakítják át, amely aztán a hőcsere mechanizmusán keresztül a légkörbe kerül.

Ez közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik.

Mint említettük, a lengéscsillapítók alapvetően olajszivattyúk. A dugattyúrúd végére dugattyú van rögzítve, és a nyomócsőben lévő hidraulikafolyadékkal szemben működik. Ahogy a felfüggesztés felfelé és lefelé halad, a hidraulikafolyadék a dugattyú belsejében lévő nyílásokon (apró lyukakon) keresztül préselődik. Mivel a nyílások csak kis mennyiségű folyadékot engednek át a dugattyún, a dugattyú lelassul, ami viszont lelassítja a rugó és a felfüggesztés mozgását.

A lengéscsillapítók automatikusan alkalmazkodnak az útviszonyokhoz, mert minél gyorsabban mozog a felfüggesztés, annál nagyobb ellenállást biztosítanak.

LENGÉSCSILLAPÍTÓK TÍPUSAI
Bár minden lengéscsillapító ugyanazt a feladatot látja el, a különböző típusú járművekhez és felfüggesztésekhez különböző típusú lengéscsillapítókra van szükség, amelyek gyökeresen eltérőek lehetnek. Az alkalmazástól függetlenül minden lengéscsillapító illeszkedik a három tág értelemben vett hagyományos teleszkópos lengéscsillapító egyikébe

HAGYOMÁNYOS TELESZKÓPOS LENGÉSCSILLAPÍTÓK
Ez a lengéscsillapító legegyszerűbb típusa, és általában cserélik, nem pedig javítják. Ez a típusú lengéscsillapító megtalálható az első és a hátsó felfüggesztési rendszereken is, és viszonylag olcsó.

RUGÓSTAG TÍPUSÚ LENGÉSCSILLAPÍTÓK
Bár ugyanazt az alapfeladatot végzik, a rugóstagok helyettesítik a felfüggesztési rendszer egy részét, és masszívabb felépítésűnek kell lenniük, hogy megbirkózzanak a nagyobb terhelésekkel és erőkkel.

Bár leggyakrabban kis és közepes autók elején és hátulján látható, a nagyobb autók manapság inkább a rugóstag alapú felfüggesztés felé fordulnak. A rugóstag kategóriát tovább osztják zárt és javítható egységekre.

Ahogy a név is sugallja, a lezárt egységeket úgy tervezték, hogy teljesen kicseréljék, míg a javítható (McPherson) rugóstagok csererugó-patronokkal szerelhetők fel.

HOGYAN MŰKÖDNEK?
A lengéscsillapítók olyan szivattyúszerű eszközök, amelyek a felfüggesztés rugók visszapattanását szabályozva tartják a jármű abroncsait az útfelülettel. Mindaddig, amíg a jármű abroncsai érintkeznek az úttal, a kormányzás, az útkezelés és a fékezési reakció optimális lesz, és segít megőrizni a jármű biztonságát.

A lengéscsillapítónak nem alaptartozéka a porvédő készlet és a toronycsapágy, ezek üzemideje azonos a csillapítóéval. A porvédő segít abban, hogy a bejutó szennyeződés ne tapadhasson meg az aprólékosan megmunkált dugattyún. A lerakódott szennyeződéstől a dugattyú karcossá válhat, ami a tömítetlenség melegágya. Porvédő alkalmazása nélkül az alkatrészt a kelleténél előbb szükséges lesz cserélni. A lengéscsillapító párban cserélendő, ezzel garantálhatjuk azonos állapotukat és biztosíthatjuk az egyformán elhasználódást.Ha már azt vesszük észre, hogy a jármű nagyobb fékezést követően fel-le bólogat, csináljunk egy gyorstesztet. Ez a trükk még nem kerül semmibe, de ne vegyük félvállról az intő jeleket. Ha a hátsó lengéscsillapítót akarjuk ellenőrizni, nyissuk fel a csomagtartót, helyezzük teljes testsúlyunkat az autó leghátsó pontjára, majd hirtelen szálljunk le az autóról. Ha a kirugózás után az elő lefelé irányuló mozgás megáll, nincs gond.

Az első csillapítók ellenőrzésénél semmiképp se támaszkodjunk a motorháztetőre, nehogy behorpadjon! Nyissuk fel a motorháztetőt, nehézkedjünk az első zárhídra, nyomjuk le annyira az autót, amennyire csak tudjuk, majd engedjük el. Ha azt tapasztaljuk, hogy az autó többször fel-le mozog, az egyértelműen az alkatrészek kifáradását tükrözi, amit természetesen párban kell érteni, mivel az első és hátsó lengéscsillapítókra a tengelyek mindkét oldalon ugyanazt az erőhatást fejtik ki az alkatrészekre. Ha nem vagyunk biztosak a lengéscsillapító állapotában, kérjük a legközelebbi szerviz során a műszeres bevizsgálást.

Ha autómentést illetve autószállítást szeretne állunk rendelkezésére!

Megbízható jó munkát végzünk. Számunkra ügyfeleink járműve ugyanolyan fontos, mintha a saját járművünket szállítanánk. Ezért kiemelt védelmet biztosítunk minden járműnek a le és felállás, illetve a tréleren, autómentőn való rögzítés során. Autómentőnk platója és a trélerek olyan felülettel vannak kiképezve, amelyek segítségével könnyen és biztonságosan rögzíthető a jármű önfeszítő hevederekkel.

Autómentő járműveink minden mentéshez szükséges felszereléssel el van látva, amely a gyors és könnyű autómentéshez járműmentéshez elengedhetetlen. Csörlővel is rendelkezünk, hogy az esetleg árokba csúszott járműveket is sikeresen tudjuk az árokból kihúzni.

Mivel ügyfélszolgálatot üzemeltetünk a nap 24 órájában éjjel és nappal ezért ügyfeleink bármikor hívhatnak bennünket el fognak érni telefonon tehát a segítségkérés bármely napszakban elérhető.

 

Kapcsolódó bejegyzés

  • Tréleres autószállításTréleres autószállítás Tréleres autószállítás olcsón Budapesten és Országosan 0-24 éjjel nappal, non-stop. Autószállítás belföldről, külföldről. Autómentés, autószállítást trélerrel. Olcsó árak, magas fokú szakmai és helyismeret, megbízható autómentős 100% biztosítás. Tréleres jármű szállítás Tréleres szállításra van szüksége? Hívjon bennünket. Használt autó hazaszállítása olcsón külföldről, autószállítás Budapest területén bárhonnan bárhova. Országos járműszállítás, gépszállítás. Bármilyen […]
  • Autómentő Budapest XVII.-kerületAutómentő Budapest XVII.-kerület Autómentő szolgáltatásaink legfontosabb célkitűzése az azonnali gyors autómentés, az olcsó akciós árak és ügyfeleink elégedettsége. Amikor autómentésre hívnak bennünket a lehető leggyorsabban igyekszünk a helyszínre érni és segíteni a bajbajutott járművezetőnek. A gyors és hatékony mentéshez elengedhetetlen a korszerű autómentő jármű, illetve járművek, hiszen cégünknél többféle járművel végezzük a mentést. Ha nagyobb illetve alacsonyabb hasmagasságú járművet kell menteni, […]
  • Autómentés autószállítás BudapestAutómentés autószállítás Budapest Autómentés, autószállítás Budapesten éjjel, nappal 0-24 órában hívjon bennünket a fenti számon, ha mentést szeretne azonnal. Olcsó autómentés árak minőségi szolgáltatások, kiváló ár/érték arány. Megbízhatóság és precíz munkavégzés jellemzi gépjármű mentő szolgáltatásainkat. Gyorsan kiérünk a helyszínre Budapesten átlagosan 20 perc alatt. A közlekedés a fővárosban sokszor problémás. Azonban tapasztalt a sofőrök igyekeznek a lehető leggyorsabban a helyszínre érni. Autómentő […]
  • Vezetés rossz időjárási viszonyok eseténVezetés rossz időjárási viszonyok esetén Hazánkban is megjelentek olyan időjárási viszonyok, amelyek eddig ismeretlenek voltak ezen az éghajlaton. Minden eddiginél fontosabb a biztonságos vezetés gyakorlása tipikus téli időjárási körülmények között, mint például eső, szél, hó, jég, havas eső és köd. Még fontosabb a biztonság gyakorlása szélsőséges időjárási körülmények között, mint például hurrikán szerű szeles idő, zuhogó eső/hó és viharok, felhőszakadás, zivatar. Ha lehetséges, az a legjobb, ha elhalasztja az utazást, és […]