skip to Main Content

Autómentő munkánk során gyakran szembesülünk azzal, hogy nincsenek a járművek a télre megfelelően felkészítve, és mindenki az utolsó pillanatra hagyja az elvégzendő munkákat.  Lassan közeledik a tél. A járműveknél nagyon fontos, hogy a megfelelő téli felkészítés megtörténjen, ne akkor kelljen a nyári gumival a gumishoz menni, ha már esik a hó. Természetesen a téli gumin kívül sok olyan pont van egy autón, amelyet szükséges ellenőrizni mielőtt elkezdődnek a fagyok, ezekben szeretnénk segíteni az alábbi útmutatóval.

Ellenőrizze az akkumulátort, és szükség esetén cserélje ki

Az autóakkumulátorok télen hajlamosak lemerülni a hideg időjárás által megnőtt terhelés miatt. A lámpákat, a fűtő berendezéseket és egyéb elektromos eszközöket télen intenzívebben használjuk, ezért az akkumulátor fokozottabb igénybevételnek van kitéve. A hideg motor sem biztos, hogy mindig pöccre indul, és ha probléma van az akkumulátorral, az biztos, hogy a legalkalmatlanabb időpontban fog kiderülni, ezért tehát ellenőrizzük időben az akksit. Célszerű beméretni, hogy megfelelő töltést kap, és a kapott töltést tartja-e? Ha esetleg több napig nem vezetünk autót, és utána nem indul be a jármű, akkor gondolkodhatunk akkumulátor cserén. Az akkumulátoron érdemes időnként a csatlakozókat is megtisztítani, hogy az oxidréteget eltávolítsuk.

Megfelelő gumiabroncsnyomás

A gumiabroncsok nyomása télen problémát jelenthet a hideg hőmérséklet miatt. A gumiabroncsok hajlamosak leereszteni, ha a hőmérséklet a nyári meleg után gyorsan lecsökken. A gumiabroncsok nyomását a gyártó által előírt értékekre kell beállítani, az alacsonyabb érték miatt nőhet a fogyasztás és bizonytalanná válik az úttartása az autónak Ilyenkor a gumi kopás is megnő, valamint zajos lesz az abroncs futása. Ha magasabb értékre fújjuk, akkor a tapadással, fékezéssel lehetnek problémák, illetve a kopás erősebb lesz a gumiabroncs közepén. Hetente kell a gumiabroncsok nyomását ellenőrizni, ha olcsón szeretnénk tankolni. Az alacsony gumiabroncs nyomás növeli az üzemanyag fogyasztást és gyorsabban elhasználhatja a gumikat. Mivel a nem megfelelő gumiabroncsnyomás minden körülmények között csökkenti az autó irányíthatóságát ezért a megfelelő guminyomás különösen fontos rossz körülmények között.

Szerezzen be téli gumikat

Mivel a gumiabroncsok rendkívül fontosak az irányíthatóság és a biztonság szempontjából vezetés közben, ezért válasszunk olyan gumi típust amelyik megfelelő kapcsolatba tud kerülni az aszfalttal, és megakadályozza a jármű csúszását. A jó minőségű oldalfal erősített téli gumi már egy fontos lépés a tökéletes biztonság felé. Ugyanis hiába van kipörgés gátló, ABS és fékrásegítő a kocsiban, ha közben régi kirepedezett kopott gumival közlekedünk, akkor a saját és mások életével is játszunk. A biztonsági rendszerek használhatatlanok jó minőségű gumiabroncsok nélkül. A téli gumiabroncsoknak ráadásul többféle halmazállapotú anyaggal is meg kell küzdeniük, a latyakos, havas, csúszós és esős időben egyszerre. A jó minőségű márkás gumiabroncsok életet menthetnek, ezért ne sajnáljuk az autónkon kicserélni, ha már a meglévő gumik nem megfelelőek. A gumikat általában párban cseréljük. Az egy tengelyen lévő gumiabroncsoknak egyformáknak kell lennie.

Gumiabroncs átforgatás

A gumik nem egyformán kopnak, ezért a gumiabroncsok időszakos átforgatása növeli az élettartamukat. Az átforgatás elvégezhető műhelyben is, de ha nem szereti a kényelmetlenséget akkor megcsinálja a mobilgumis is. Azok a gumik amelyek a kormányzott kerekeken vannak általában jobban kopnak mint a többi. Az átforgatással a kormányozhatóság is javulni fog. Ha már átforgatjuk a kerekeket érdemes megnézni, hogy ne legyen a gumikban szög, csavar és olyan sérülés a belső felületen amelyet egyébként nem vennénk észre.

Ellenőrizze a fékeket

A fékek télen sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint más évszakokban, ezért bölcs dolog egy-két alkalommal ellenőrizni a fékeket. A hóval sok nedvességet kap, majd a sóval rozsdafoltok jelentkezhetnek a féktárcsákon, és ez csökkenti azok működését. Ne feledje, a tél nem egy évszak, és nem egyetlen vezetési körülmény. Hideg és száraz, nedves, latyakos, mély vagy tömött hó borítja az utakat, jeges és száraz felületek váltják egymást végtelen variációban. Az elkopott fékbetétek után a fém a fémen csúszik, ha ehhez jön egy kis kenés is a latyakos időben az rendkívül balesetveszélyes. Ezért ellenőrizze a fékeket időben.

Fékfolyadék

A fékek tapadása nagyban függ a fékfolyadéktól is. A régi megöregedett fékfolyadék veszélyes, mivel a fék hatását befolyásolhatja, ezért időnként nem árt a fékfolyadékot is lecseréltetni. Erre a legjobb időpont az ősz, hogy télen ez már ne okozzon problémát.

Szélvédőmosó folyadék cseréje

A rossz időben garantálta többet fogjuk mosni az ablakokat, mint a ragyogó nyári napsütésben. Ezért, hogy ne legyen meglepetésben részünk, cseréljük le a szélvédőmosót téli, fagyálló szélvédőmosó folyadékra.

Hűtőfolyadék bemérés, csere

A hűtőfolyadékból is fagyállóra van szükség, hogy a csattogó mínuszokban se fagyjon szét a motor az autóban. Ezért méressük be a hűtőfolyadékot, és töltsük utána a kiegyenlítő tartályban is. Ezt a műveletet bármely benzinkúton el tudják végezni, és segíteni is tudnak a hűtőfolyadék fagyállóságában. A mérés során információt szerezhetünk róla, hány fokig nem dermed meg a hűtőfolyadék.

Szerezzen be új ablaktörlő lapátokat.

Általában télen a fagy, utána a nyár és a hőség megeszi a gumi ablaktörlőket, ilyenkor csíkoz, nem egyenletesen töröl, ugrál az ablakon, vagy szélsőséges esetben leszakad róla az a vékony gumicsík amelyik mozgásával felveszi az üveg felületén a domborúságot, és így egyenletesen mindenhol letörli róla a szennyeződést. Ne akkor vegyük észre, hogy rossz az ablaktörlő, amikor már a felfröccsenő sarat aknánk letörölni a szélvédőről. Vásárlás előtt mérjük le az ablaktörlő lapát hosszát, és a típusnak megfelelőt válasszunk. A legtöbb lapátot elég egyszerűen lehúzni a hajtókarról, és így tudjuk feltenni az újat is.

És végül de nem utolsó sorban, ha autómentőre van szüksége akkor hívjon bennünket a fent látható telefonszámon!

Fel a lap elejére