skip to Main Content

Tanácsok gépjármű meghibásodás esetére. Ha meghibásodik a jármű, nem szabad egyből kétségbe esni, sok embernek főleg külföldön okoz traumát, ha megbízhatónak vélt járműve hirtelen felmondja a szolgálatot. Ne a bajra koncentráljunk, hanem a megoldást keressük. Elsőként fel kell mérni, hogy nincs-e veszélyben a jármű, ha tehetjük toljuk forgalom mentes helyre. Nagyon fontos a személybiztonság, (különösen ha autópályán vagyunk,) célszerű a leállított járműből kiszállni, gondoskodni jól látható jelzéssel arról, hogy az érkező autósok időben észrevegyék a műszaki hibás járművet, nappal megfelelő távolságban a vészháromszög kihelyezésével, éjszaka a vészháromszög fényszórók valamint a sárga színű helyzetjelző bekapcsolásával, nehogy újabb baleset okozói legyen a műszaki hibás jármű.

Törekedjünk a biztonságos mozgásra a leállósávban is, mert kiemelten veszélyes hely.

Ha lehet ne tartózkodjunk a járműben, hanem álljunk meg a szalagkorláton kívül, ameddig az autómentés megérkezik. Sajnos sok esetben előfordul, hogy hátulról teljes erővel a leállósávban lévő autóba hajtanak, ezért az autóban való tartózkodás nem biztonságos. Lehetőség szerint vegyük fel a sárga színű mellényt a jó láthatóság érdekében, egy ideje kötelező tartozék az autóban. Nagyon fontos, hogy felmérjük, hogy pontosan hol, milyen helyen is vagyunk, hiszen az autómentés csak így talál ránk. Egy autómentő szakember is kell, akit bármikor hívhatunk (a telefonszámunk a lap tetején látható) és ha tudjuk, hogy pontosan hol is tartózkodunk, akkor hívjunk autómentést. Ha valamilyen okból nem tudunk telefonálni, lemerült a telefon vagy pedig nincs térerő, akkor ha elindulunk az autópálya szélén akkor hamarosan meglátjuk az SOS segélyhívó telefont. Ugyanis minden autópályán rendszeresítve van az unióban az út szélén a segélyhívó telefon.

Az egyeztetés után figyeljünk az értékvédelemre, táskáinkat értékeinket ne hagyjuk a járműben. Sok szélhámos kihasználja a műszaki hibás lehetőséget arra, hogy a zaklatott lelkiállapotban lévő utasokat segítségnyújtás címén egyszerűen megfosztja értékeitől, a figyelmetlenséget kihasználva elemelik a táskát, pénztárcát, mobiltelefont. Vigyázzanak értékeikre. Baleset és eseménymentes közlekedést kívánunk!

Back To Top