Vezetéstechnikai tippek

A megfelelő vezetéstechnika nagyon fontos a balesetmentes közlekedéshez, tegyen meg mindent, hogy Önnek ne kelljen autómentő! Néhány tipp a technikásabb vezetéshez:

  • Ha egy jeges útszakaszon megcsúszik az autó, azonnal le kell venni a lábunkat a gázpedálról, és ellenkormányzással stabilizáljuk az autót!
  • Vészfékezés esetén a kuplung lenyomása mellett rúgó mozdulattal tapossunk a fékre!
  • Ha nagyobb sebességnél defekt következik be akár egy autópályán, a kuplungot kell lenyomni és a kormányt két kézzel tartsuk, az autó lelassulásáig, és s leállósávba lehúzódni.
  • Egy másodperc nem oda figyelés ötven km/óra sebességnél tizennégy vakon megtett métert jelent, ami idő alatt egy súlyos baleset is kialakulhat, ezért érdemes óvatosan vezetni.
  • Éles kanyarban való sodródásnál, a kormányt megegyező irányba kell tekerni, amerre kisodródott az autó hátulja.
  • Tilos a kormányt rángatni, a rángatás következtében a gumik elveszíthetik a tapadást az úttal. A jármű a kormány rángatása miatt megpördülhet és irányíthatatlanná válik.
  • A kézifék és a lábfék együttes használatával nagyobb fékerőt tudunk elérni.

Néhány alapvető tudnivaló gyakorlott és kezdő autósoknak:

Ismerkedjen meg autójával

Mielőtt útnak indulna, ismerkedjen meg autója alapvető elrendezésével. Bár senki sem tanulja meg egy nap alatt, de legalább elméleti tudással rendelkeznie kell. Például az alapok ismerete a kormányon és a műszerfalon lévő gombok használata, az emelő elhelyezése, az üzemanyagtartály térfogata, milyen üzemanyagot kell tankolnia, stb. Ezeket minden vezetőnek tudnia kell. Azt is meg kell ismernie, hogy autója mely kategóriáját vezeti; ferdehátú, szedán vagy SUV, mivel minden osztálynak van néhány sajátossága. Néhány ember például kihívást jelent a SUV-k manőverezése és parkolása. Tisztában kell lennie a jármű kihívásaival, hogy elkerülje a vezetés közbeni pánikot.

Használja a biztonsági övet

Vezetés közben minden gépkocsivezetőnek be kell kötnie a biztonsági övet. Akár kezdő, akár profi, követni kell azt a szokást, hogy autóvezetés közben használja a biztonsági övet. A biztonsági öv használata nemcsak kötelező, hanem hatékony módja annak, hogy egy szerencsétlen baleset vagy ütközés esetén csökkentsük a súlyos sérülések lehetőségét.

Vezetés előtt ellenőrizze és végezze el a megfelelő beállításokat

Ügyeljen arra, hogy az ülést, a tükröket és a kormánykereket a megfelelő pozícióba állítsa, mielőtt elindulna. Kezdőként a legjobb, ha ezeket a beállításokat álló helyzetben előre elvégzi, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjon vezetni.

Tartsa mindkét kezét a kormányon

Kezdőként nem szabad egy kézzel vezetni. A legjobb, ha úgy tartja kézben az autóját, hogy mindkét kezével a 10 és 2 vagy 9 és 3 pozícióban tartja a kormányt az óra mutatóinak megfelelően. Ezek népszerű technikák a kormánykerék megtartására, amelyeket a kezdők kényelmesnek találnak.

Tartson mérsékelt sebességet

Kezdőként mindig mérsékelt vagy lassú sebességet kell tartania. Bár a nagy sebesség adrenalint ad, ne feledje, hogy kezdetben nem biztos, hogy képes kezelni egy autót nagy sebességgel. Nehézséget okozhat az autó irányításában, ha egy tárgy vagy személy hirtelen megjelenik járműve előtt, ami balesetet okozhat.

Kerülje a zavaró tényezőket

Vezetés közben kerülje a telefon használatát, vagy más egyéb tevékenységre való odafigyelést. A mobiltelefonos figyelemelterelés már most is jelentős oka a közúti baleseteknek, és veszélyezteti Önt és az úton lévő többi embert. Ha vezetés közben telefonálnia kell, parkolja le autóját egy megfelelő helyre, majd telefonálhat. Ezenkívül kerülje a fülhallgató használatát vezetés közben.

Autómentés 0-24-óráig éjjel, nappal.

Az autómentést akkor tudjuk trélerrel végezni, ha a jármű biztonságosan szállítható a saját kerekein, és biztonságosan rögzíthető a tréler platójához, elmozdulás mentesen. A trélerre a saját kerekein kell a járműnek felállnia, vagy alkalmasnak kell lennie arra, hogy a csörlővel a trélerre felhúzzuk. A futómű sérülések illetve a balesetes autók nem mindegyike szállítható trélerrel. Ha problémás a jármű akkor platós autómentőre tudjuk a járművet felhúzni.

Autómentő szolgáltatásunk éjjel-nappal áll a Ön rendelkezésére. 

Megbízható jó munkát végzünk. Számunkra ügyfeleink járműve ugyanolyan fontos, mintha a saját járművünket szállítanánk. Ezért kiemelt védelmet biztosítunk minden járműnek a le és felállás, illetve a tréleren, autómentőn való rögzítés során. Autómentőnk platója és a trélerek olyan felülettel vannak kiképezve, amelyek segítségével könnyen és biztonságosan rögzíthető a jármű önfeszítő hevederekkel. Ha speciális alacsony hasmagasságú autókat szállítunk, vagy csak egy nagyobb értékű autót szállítunk haza akkor a trélert egy speciálisan erre a célra felkészített terepjáróval vontatjuk haza. Az autószállító tréler vontatása általában autómentővel történik, ha több szállítani való járművet kell hazahozni.

Autómentő járműveink minden mentéshez szükséges felszereléssel el van látva, amely a gyors és könnyű autómentéshez járműmentéshez elengedhetetlen. Csörlővel is rendelkezünk, hogy az esetleg árokba csúszott járműveket is sikeresen tudjuk az árokból kihúzni.

Mivel ügyfélszolgálatot üzemeltetünk a nap 24 órájában éjjel és nappal ezért ügyfeleink bármikor hívhatnak bennünket el fognak érni telefonon tehát a segítségkérés bármely napszakban elérhető.